SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Artikler

Efterkommere overhaler deres forældre på arbejdsmarkedet

Del

Selvom der stadig er endnu et stykke vej, førend efterkommere står på lige fod med danskere på arbejdsmarkedet, så viser ny undersøgelse fra SFI, at de haler ind på danskerne. På den anden side har deres forældre det stadig svært. Det er ofte vanskeligt for dem at bruge den uddannelse, de har med fra deres hjemland.

Indvandreres børn har gennem de sidste mange år fået mere og mere uddannelse og dermed flere kvalifikationer. Det betyder, at de i stadig højere grad indtager arbejdsmarkedet på lige fod med danskere.

Det er især kvinderne, der har rykket sig de seneste år. I 1997 havde fire procent af de kvindelige ikke-vestlige efterkommere på arbejdsmarkedet et job, der kræver høje kvalifikationer som fx arkitekt, læge eller folkeskolelærer. I 2012 var det tal vokset til 21 procent.

”Siden 1990’erne har vi set, at flere og flere efterkommere tager videregående uddannelser og det er især kvinderne, der sætter sig på studiepladserne. Derfor ser vi også, at det er kvinderne, der har rykket sig mest på beskæftigelsesområdet,” siger seniorforsker Vibeke Jakobsen, der har været med til at lave undersøgelsen:

Positiv udvikling

I Dansk Erhverv, der repræsenterer 17.000 danske virksomheder, glæder arbejdsmarkedspolitisk chef Ole Steen Olsen sig over den positive udvikling for efterkommerne. ”Som arbejdsgivere er vi kun glade for at flere og flere kvalificerer sig. Jeg mener også, at det hænger sammen med, at flere har været igennem det danske uddannelsessystem.” 


Undersøgelsen viser også, at efterkommere, der kommer i beskæftigelse, i lige så høj grad som danskerne får job, som svarer til deres uddannelse. For Ole Steen Olsen er det ikke overraskende: ”For arbejdsgiverne handler det om, at få ansat den mest kvalificerede arbejdskraft - uanset baggrund.”

Indvandreres uddannelse udnyttes ikke

Indvandrerne har derimod, sammenlignet med danskerne, svært ved at udnytte deres uddannelse på arbejdsmarkedet. Selvom de har en videregående uddannelse med fra deres hjemland, så er det stadig svært for mange at få de jobs, der svarer til deres uddannelse. Grunden kan være, at det er vanskeligt at overføre uddannelsen til danske forhold, eller at det kan være svært at gennemskue, hvad uddannelsen kvalificerer til. 

Ole Steen Olsen er opmærksom på problematikken: ”Arbejdsgiverne ansætter de personer, som bedst muligt matcher de krav til faglige og personlige kvalifikationer en stilling kræver. Hvis arbejdsgiveren ikke kan gennemskue hvilke kvalifikationer, man kommer med, fordi man har en anden uddannelsesbaggrund, er det naturligvis en barriere for ansættelse.” 

”Det er en stor udfordring at finde ud af, hvordan vi får udnyttet de højt kvalificerede indvandrere bedre på det danske arbejdsmarked. De har måske en uddannelse, som en dansk virksomhed ikke kender. Der har efterkommerne den fordel, at de har en dansk uddannelse,” siger Vibeke Jakobsen. 

Fakta

publikation Indvandreres og efterkommeres placering på det danske arbejdsmarked
Forfattere Cedric Gorinas, Vibeke Jakobsen
Emner Arbejdsmarkedet, Integration, Etniske minoriteter, Efterkommere, Inklusion, Virksomheder, Ulighed

Søg på sfi.dk