SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Artikler

”Guuuud, er du murer?!”

Del

Der er ikke mange kvinder på de danske byggepladser. Tonen er hård og maskulin, og mange tror ikke, at kvinder kan klare det fysiske arbejde. Men hvorfor vælger nogle få kvinder alligevel at blive fx tømrer, murer eller isolatør? SFI’s forskere har interviewet 30 kvinder med byggefaglig baggrund.

En mester der siger: ”Vi tager satanme ikke kællinger ind!” Kolleger der råber: ”Nej, god røv i dag!” Og overraskede bekendte der udbryder: ”Guuuud, er du murer?!”. Man skal have hår på brystet og kunne svare igen, hvis man er kvinde og vil være fx tømrer, murer eller struktør. 

SFI-rapporten Kvinder i mandsdominerede byggefag bygger på interview med 30 kvinder, der enten er i gang med eller har afsluttet en byggefaglig håndværkeruddannelse. I rapporten beskriver kvinderne både de gode og de mindre gode sider ved at have ekstra østrogen på en arbejdsplads fuld af testosteron.

Afvist på lærepladser

En af grundene til, at der er så få kvinder i byggefagene, kan være, at de første skridt mod svendebrevet kan være ekstra svære, hvis man er pige. Flere kvinder i undersøgelsen fortæller, at de er blevet afvist på lærepladser alene på grund af deres køn. Forklaringen på afvisningerne spænder fra ”vi skal satanme ikke have kællinger ind” til ”vi har ikke noget ekstra toilet”. Problemer med at finde læreplads betyder, at mange kvinder dropper ud af uddannelserne, konstaterer SFI’s forskere.

Rapporten beskriver dog også forløb, hvor kvinder let har fået en læreplads, men det generelle billede er, at kvinderne skal over en ekstra barriere, alene fordi de er kvinder. Frafaldet på uddannelserne er også da også langt større blandt kvinder, end det er blandt mænd. Eksempelvis dropper 6 procent af de mandlige elever ud af mureruddannelsen; for kvinder er tallet 30 procent. Blandt snedkere og tømrere er kvindernes frafald hhv. næsten dobbelt og tre gange så stort som mændenes.

I betragtning af at der i forvejen er meget få kvinder på uddannelserne, finder SFI’s forskere det højere frafald for kvinder særlig problematisk. De kvinder, der vælger en uddannelse inden for byggefagene, er som regel meget motiverede, men alligevel er frafaldet altså højt.

Kvinde, men ikke tøset

Hvis kvinderne så klarer sig gennem uddannelsen, skal der også kæmpes ekstra hårdt på arbejdspladsen. Man skal bevise over for kollegerne, at man kan klare arbejdet og tåle tonen. Det er hårdt hele tiden både at skulle repræsentere sit køn og samtidig vise, at man ikke er ”tøset”. Mureren Tina fortæller i rapporten:

”Alt det arbejde jeg laver, det laver jeg jo så altid 10 procent bedre end alle drengene. For jeg vil ikke have, at der er nogen, der skal sige, at ’det er også fordi, hun er kvinde, hun ikke kan finde ud af det’.”

Den til tider rå tone på byggepladserne må kvinderne bare indrette sig efter. Kvindernes oplevelse af den megen snak om ”pik og patter” spænder fra det sjove over det acceptable men anstrengende til direkte ubehageligheder. Men ingen af kvinderne i undersøgelsen ser andre muligheder end at indrette sig på det – som tækkeren Line siger:

”Man må hyle med de ulve, man er iblandt. For det kan ikke nytte noget, at man kommer ud, og tror, at man er en lille prinsesse, når man er ude på en byggeplads, for så skal de nok jorde dig. Altså, hvis du viser, at du er en af dem, en af drengene, så er der ingen problemer.”
På den anden side kan en kvinde på arbejdspladsen medvirke til forbedre at arbejdsmiljøet. Når nogle kvinder ikke kan løfte så meget som mændene, kan det blive generelt mere acceptabelt at bruge fx en lift til tunge løft. 

En god arbejdsplads

Arbejdsmiljøet er i det hele taget meget vigtigt for kvinderne. Og når de først er blevet ”en af gutterne” på en god arbejdsplads, så skal der meget til – ofte mere end blot højere løn – for at de flytter. Struktøren Anne fortæller i rapporten om, hvordan en kollega forsvarede hende, da mester overvejede at fyre hende. Han sagde direkte:

”Jeg gider ikke at arbejde med andre end hende. For hun kan arbejde, og hun kan læse en tegning. Altså, vi kører bare derudaf.”

Anne blev ikke fyret.

Mange af kvinderne fortæller, at det at arbejde i mandeverdenen bliver naturligt for dem. Derfor har de til tider svært ved at forstå de imponerede reaktioner, de indimellem møder fra omverdenen. I rapporten fortæller mureren Marie:

”Jeg synes, det er mærkeligt, at folk synes, at det er så fantastisk - det der: ’Guuuud, er du murer?!’. Jeg synes da, det er vildere, at folk kan være jordemødre eller sådan noget. Det er da tusind gange sejere at være jordemor, der skal da virkeligt noget mand til.”

Undersøgelsen er finansieret af fagforbundet 3F.

MÆND OG KVINDER PÅ BYGGEUDDANNELSER I 2009
Fag Kvinder Mænd
Murer 10 2052
Tømrer 40 5986
Snedker 42 378

Der er nu lukket for kommentarer til artiklen. Læs tidligere kommentarer nedenfor.

Dato:  01-10-2011  
Afsender:  Ole Munk 

Jeg har svendebrev som murer i 1967 og afgang fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1974.
Jeg får det dårligt af at læse om forholdene, som de er beskrevet her.
Men jeg er ret sikker på, at det ikke er en fagforeningsopgave.
VI VIL HA STÆRKE KVINDER OVER DET HELE..  

Fakta

publikation Kvinder i byggefag.
Forfattere Anika Liversage, Louise Leelo Knudsen
Emner Arbejdsmarkedet, Kompetencer
Forskningsemne Beskæftigelse og arbejdsmarked

Søg på sfi.dk