SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Artikler

Hvor skal Ahmed nu bo?

Del

5.000 mennesker lever uden egen bolig. Det tal har ikke ændret sig siden 2007, viser en ny kortlægningen af hjemløse foretaget af SFI. Undersøgelsen viser også, at en femtedel af de hjemløse har anden baggrund end dansk. Et projekt fra Kirkens Korshærs Herberg på Nørrebro har imidlertid haft held med at få somaliere væk fra gaden og ud i egen bolig.

Ahmed ryster langsomt på hovedet, mens han lader en lille klump tygget khat glide frem og tilbage gennem et hul i overmunden, hvor en fortand burde have siddet.

"Jeg skulle have været hurtigere. Nu er der ikke noget at gøre. Men jeg kender andre, der var heldige. Jeg forstår bare ikke, hvorfor det kun er nogen, der kan være det", siger Ahmed. Foden sparker ned i jorden.

"Nå, men…", siger han og trækker på skulderen. Det kan tydeligvis ikke betale sig at tænke den slags tanker. Nogle er heldige i Ahmeds verden. Han er ikke. I snart tre år har han været hjemløs. Hans kone smed ham ud, fordi han ikke kunne finde arbejde, og dagene derfor endte som en ubrudt række af skænderier på grund af hans forbrug af øl og khat, og hans evne til at hive vennerne med hjem til at dele de to fornøjelser med ham.

Ahmed forstår hende egentlig godt. Men hvis han ikke tygger, ikke drikker, så dukker en masse billeder fra fortiden op. Billeder der handler om fængslet, om at blive slået, miste sine forældre og to søstre

Ahmed har ikke lyst til at fortælle mere

"Det er solskin i dag. Sådan skal vi lade det være", siger han bestemt.

Sidste nat sov han på Mændenes Hjem i Istedgade i København. I nat overvejer han at rulle soveposen ud i en kolonihave i Husum, som en ven ind imellem bor i. Men allerhelst ville han have sin egen lejlighed. Som de heldige somaliere han kender. De fik hjælp via et pilotprojekt, drevet af Kirkens Korshærs hjemløseherberg på Hillerødgade i København.

Den mulighed eksisterer bare ikke længere. For selv om projektet var en stor succes, og betød, at 12 ud af 23 somaliere fik egen lejlighed, tre kom ud i andre boformer og fire kom i arbejde, så er projektet lukket ned. Midlerne er løbet ud, og hidtil har man fået afslag på nye.  

Hjælp betaler sig

Som det ser ud i Danmark anno 2009 har omkring 1000 flygtninge og indvandrere ligesom Ahmed ikke et hjem. Det viser den nye nationale kortlægning af hjemløse fra SFI, som blev offentliggjort i september.

Undersøgelsen viser endvidere, at de væsentligste årsager til hjemløshed er misbrug og psykisk sygdom. Men også økonomien spiller næsten selvsagt en væsentlig rolle.

Ahmed passer perfekt i alle disse hjemløse-statistikker. Men han ville hellere tælle i statistikken over de, der kommer i arbejde og lever et normalt liv. Og Kirkens Korshærs herberg havde gerne taget Ahmed med i deres projekt, hvis det havde fået lov at fortsætte. Siden 2006 har herberget med økonomisk støtte fra Dansk Flygtningehjælp lavet en særlig indsats overfor somalierne, som var og er deres største gruppe af hjemløse med anden baggrund end dansk.  

To projektmedarbejdere har arbejdet intensivt med at hjælpe somalierne praktisk med at forstå mekanismerne i det danske samfund. Støtten har betydet, at somalierne har fået hverdagen til at fungere.  

Det er også et emne, som hjemløserapporten fra SFI har fokus på. Heri fastslår man, at international forskning netop peger på vigtigheden af, at der tidligt i et indsatsforløb etableres både en boligløsning og en nødvendig social støtte. "Det ville vi gerne fortsat kunne gøre, men pengene mangler", som projektleder Mia Omø Lundsgaard Larsen siger, men herberget fortsætter jagten på midler. "Fordi vi kan se, indsatsen virker".  

Ifølge SFI har 33 procent af de hjemløse i København en baggrund som flygtning eller indvandrer. 

Ahmeds navn er opdigtet, da han ønsker at være anonym. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt. 

Fakta

publikation Hjemløshed i Danmark 2009
Forfattere Lars Benjaminsen
Emner Udsatte grupper, Hjemløshed, Misbrugere, Levevilkår
Forskningsemne Udsatte grupper

Søg på sfi.dk