SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Artikler

Kokke vælger køkkener ud fra familieforhold

Del

Familie og skæve arbejdstider hænger ikke altid godt sammen, og det sætter sit præg, når kokke skal vælge arbejdssteder. For arbejdsforholdene i kokkefaget er meget forskellige afhængig af om man arbejder på restaurant eller i kantine.

Mette Rasmussen balancerer bradepanden med drømmekage fra ovnen til en ledig plet i kantinekøkkenet, hvor den kan stå til afkøling, inden hun fortsætter med at hakke grøntsager. Tempoet er højt, og der multi-taskes, for der skal være frokost klar til virksomhedens 150 ansatte om få timer.

Hun har arbejdet i kantinekøkken i tre år, siden hun blev udlært som kok. I løbet af læretidens fire år fik hun prøvet kræfter med restaurations- og cafékøkkener både herhjemme og i udlandet, og hun er med sine erfaringer ikke i tvivl om, hvilket køkken hun foretrækker at arbejde i.

”Jeg foretrækker helt klart kantinekøkkenet, og det er på grund af arbejdstiderne – her fra 7-15 og kun på hverdage. Da jeg arbejdede i restaurationskøkkener var jeg jo på arbejde hver anden weekend. Det var ikke så sjovt. Og så møder man altid sent og har sent fri. Når jeg var på arbejde, havde min familie og venner fri, og når jeg havde fri, var de på arbejde. Og det bliver et problem, når man aldrig kan komme med til fødselsdage og den slags”, siger hun.

Mettes oplevelser af de forskellige arbejdsforhold i kantine- og restaurationskøkkener stemmer godt overens med de resultater, som SFI lægger frem i en rapport om løn- og arbejdsforhold i kokkefaget, som er lavet for 3F – Fælles Fagligt Forbund. Rapporten påpeger blandt andet forskellene i arbejdstiderne i de forskellige grene af kokkefaget.  

Kønsforskelle i køkkenet

Undersøgelsen, der ligger til grund for rapporten, viser også, at kokke i restaurationskøkkenerne – eller a la carte-restauranter, som de omtales – i højere grad er mænd end kvinder. Modsat gælder det, at der arbejder flere kvinder i kantinekøkkener end mænd.  Og som på det øvrige arbejdsmarked er der også kønsforskelle i lønnen.  Mænd tjener lidt mere end kvinder. Det skyldes delvis, at flere mænd end kvinder i kokkefaget har lederstillinger.

Noget der især er styrende for, hvor man arbejder som kok, er børn og familie. Undersøgelsen viser, at kok ke som stifter familie ofte søger væk fra a la carte-restauranterne med de skæve arbejdstider og over i kantinerne.  

Kokke med børn er tilfredse med arbejdstiderne

Mænd og kvinder i kokkefaget er lige tilfredse med deres job og arbejdstid – både med placeringen af arbejdstid og med, hvor meget de arbejder. Undersøgelsen hæfter sig ved det lidt bemærkelsesværdige i, at kokke med børn er mere tilfredse med deres arbejdstider, end kokke uden børn. Ofte anses ansatte med børn som de mest pressede i forhold til deres arbejdstider. Men det er ikke tilfældet for kokkene, hvilket givetvis hænger sammen med, at de kokke, der har børn, også typisk er dem, der arbejder i kantinekøkkener med de faste arbejdstider.

For Mette er det heller ikke alene arbejdstiderne, som hun synes trækker op, når hun tænker på tilfredsheden med arbejdet i kantinekøkkenet:

”Det er hårdere at arbejde på restaurant end i kantine og slet ikke så afvekslende. Når du står i en a la carte-restaurant, så laver du den samme menu i gennemsnit tre måneder. Det kan gøre julen til et mareridt, når man har stegt så mange ænder, flæskestege, ål og sild over en halvanden måneds tid. Man kan også nemt komme til at køre for meget på rutinerne i en a la carte-restaurant, når man står og laver den samme mad hver dag. Omvendt så laver du forskellig mad hver dag i en kantine.” 

Da Mette blev udlært, var omkring en tredjedel af hendes afgangshold kvinder. Kokkefaget var tidligere et udtalt mandefag, men sådan er det ikke længere. Kokke med lang anciennitet er stadig typisk mænd, men blandt de yngre årgange er kvinderne snart repræsenteret i samme omfang som mændene.

Fakta

publikation Løn- og arbejdsforhold for kvinder og mænd i kokkefaget
Forfattere Vibeke Jakobsen, Lise Sand Ellerbæk
Emner Arbejdsmarkedet, Ligestilling
Forskningsemne Samfund og sammenhængskraft

Søg på sfi.dk