SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Artikler

Langt væk fra alting?

Del

Der er gode muligheder for akademikere i det vestjyske – ny SFI-rapport peger på jobpotentiale på op mod 250 stillinger. Men virksomheder og AC-ere skal blive klogere på hinanden, for der er i dag barrierer, der modarbejder rekruttering af akademikere, såsom afstand og overvejelser om bolig. Sæt en lejlighed til rådighed, lyder rådet fra HR-konsulent i Cheminova, der hører til i Lemvig.

Er det mon Lemvig, man har lyst til at bo i, hvis det rigtige job pludseligt er der hos Cheminova? Eller kan man kører hver dag fra Århus? Må man arbejde hjemme, og hvilke karrieremuligheder er der egentlig i fremtiden i det vestjyske? Kan ægtefællen, der også er akademiker, mon finde et interessant job?

Undersøgelsen fra SFI viser, at der er op mod 250 stillinger til akademikere i Lemvig, Holstebro, Herning, Ringkøbing-Skjern og Struer. Men virksomhederne oplever også, at der er barrierer, når de vil rekruttere AC'ere – som at geografien spiller en rolle - at arbejdspladsen ligger ”langt væk fra alting”. 

En del af virksomhederne har også selv krav, der kan opleves som barrierer – fx at medarbejderen skal bo i lokalområdet eller være fysisk tilstede hver dag. Det skyldes, at de ofte har svært ved at finde den helt rigtige medarbejder, og derfor må de bruge tid og ressourcer på at lære den nye medarbejder op. Som så vinker farvel til virksomheden efter et par år, for hvis medarbejderen ikke bor i lokalområdet, bliver hverdagen på et tidspunkt for besværligt med børn og pendling. 

Prøv et år i Lemvig

Hos Cheminova er der ikke krav om bopæl i området til alle job. Men spørgsmålet om bolig er væsentligt for nye medarbejdere, og derfor har firmaet 9 lejligheder i Lemvig by, som man stiller til rådighed i op til ét år. 

”Det gør det meget lettere for en ny medarbejder at tage skridtet i stedet for at skulle overveje at investere i fx et hus. Så kan man fokusere på, om jobbet matcher,” fortælle Anne-Mette Novrup, HR-konsulent.

Hun kan nikke genkendende til beskrivelse af, at geografien er en udfordring, når det gælder om at tiltrække visse akademikere. 

”Jeg oplever generelt mange akademikere som immobile – f.eks. når de lige er blevet uddannet fra Universitetet i Århus. De synes, Lemvig er enormt langt væk! Men vi har som virksomhed meget at tilbyde, som faglige udfordringer, et internationalt miljø og gode tværfaglige samarbejdsmuligheder. Vi er storforbrugere af kemikere og kemiingeniører, og dem har vi ikke svært ved at finde,” siger hun. 

De akademiske kompetencer

Det er til gengæld lidt sværere at tænke i de akademiske kompetencer mere bredt, når det gælder andre AC-stillinger. 

”Vi er ikke så gode til at tænke ud af boksen, og det kan gøre det svært at besætte andre akademiske stillinger. Vi er meget fagspecifikke – fx når det handler om agronomer, der er uddannet i København – og de er svære at få til Lemvig. Det ville hjælpe os, hvis vi kunne se de akademiske kompetencer i et bredere billede,” mener HR-konsulenten. 

Det er netop det kendskab til de akademiske kompetencer, som Karin Rasmussen, kontorchef i Jobcenter Aarhus, arbejder med. I universitetsbyen er der selvsagt mange ledige akademikere, og jobcentret har gode erfaringer med at få sat akademikerne og virksomhederne i kontakt med hinanden via ulønnet praktikophold. Så får akademikerne bevist, at deres kompetencer kan bruges bredt, og det fører ofte til en rigtig ansættelse.

”For virksomhederne opdager, at når man ansætter en AC'er, får man mere, end man har betalt for. Deres kvalifikationer kan nemlig omsættes til langt mere, end virksomhederne havde forestillet sig, ” forklarer hun.

Men selvom SFI-rapporten viser, at der er jobpotentiale i det vestlige Danmark, så har Jobcenter Aarhus mest fokus på virksomhederne i nærområdet.

”Vi bør se længere mod vest, og vi forsøger også at få de ledige til generelt at være åbne overfor lidt fjernere arbejdspladser. Men når det handler om praktikpladser, som er ulønnet, så søger man typisk i nærområdet,” forklarer Karin Rasmussen.

Det udbredte krav fra virksomhederne, om at AC-medarbejderen skal bo i lokalområdet eller komme på virksomheden hver dag, ser hun ikke som en barriere for de nyuddannede.

”De fleste vil i starten gerne blive i byen, men efter en vis tid med ledighed er både den faglige og den geografiske mobilitet høj. De høje huspriser i storbyerne er også en faktor, der påvirker,” siger hun.

Fakta

publikation AC-arbejdskraft i den vestlige del af Region Midtjylland
Forfattere Trine Filges, Helle Holt
Emner Arbejdsmarkedet, Arbejdsudbud, Beskæftigelse, Kompetencer, Virksomheder
Forskningsemne Beskæftigelse og arbejdsmarked

Søg på sfi.dk