SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Artikler

Musselmalet sammenhængskraft

Del

Sammenhængskraft! Vi har alle hørt om den, men hvad ligger der egentlig i ordet? Over 200 interesserede var mødt op i Festsalen på Københavns Rådhus, da forskningsprojektet SOCED blev sparket i gang med konferencen Social sammenhængskraft og etnisk diversitet. Og debatten viste, at alene ordet sammenhængskraft vækker meget forskellige følelser.

Når der serveres kaffe i Festsalen på Københavns Rådhus, er der dækket op med musselmalede kopper fra Den Kongelige Porcelainsfabrik. Det ærkedanske dannede således tirsdag den 20. april en flot og udtryksfuld ramme om begyndelsen på et forskningsprojekt, der frem til 2013 skal undersøge ”Social sammenhængskraft og etnisk diversitet” i Danmark.

Kick-off konferencen for SOCED (en forkortelse for Social Cohesion and Ethnic Diversity) tiltrak over 200 engagerede mennesker fra mange forskellige led i den danske integrationsindsats, og debatten drejede sig i høj grad om begrebet sammenhængskraft. Komiker og skuespiller Fadime Turan og professor Peter Gundelach (KU) påpegede – på hver deres måde – at sammenhængskraft på mange måder er blevet politiseret, og at det kan være et problem i forskningssammenhæng.

Projektlederne Garbi Schmidt (SFI) og Nils Holtug (KU) var for så vidt enige i, at sammenhængskraft ofte bliver spændt for en politisk hest. Men netop derfor er der grund til, at forskere sætter sig for at undersøge, hvad der egentlig menes med begrebet. Hvilke forestillinger om fællesskab og nation gemmer der sig bag begrebet? Hvordan forholder forestillingerne om sammenhængskraft sig til begreber som lighed, frihed og anerkendelse? Det er blandt andet den slags ting, forskerne i de næste tre år skal afdække.

SOCED er en såkaldt forskningsalliance med flere forskellige forskningsprojekter under paraplyen. Alliancen består af forskere SFI, KU, Dansk Folkemindesamling, Malmö Högskola og University of Manchester. Desuden er Integrationsministeriet og Københavns Kommune eksterne partnere i projektet. Du kan læse mere om SOCED og de forskellige projekter på www.soced.dk.

Søg på sfi.dk