SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Artikler

Projekt bygger bro mellem højtuddannede og mindre virksomheder

Del

Region Midtjylland har med succes skabt forbindelser mellem højtuddannede og små og mellemstore virksomheder. Til gengæld er det svært at få de højtuddannede til at flytte væk fra de større byer. Det viser en evaluering fra SFI.

”Det kan godt blive så teoretisk, at man sidder og fedter med nogle papirer, men hvor man ikke sparker røv,” lyder det fra virksomhedslederen. ”Jeg har ikke noget imod de mindre byer omkring Århus, så længe det er inden for bybuszonen,” siger den studerende. Udfordringerne er store, når det gælder om at få højtuddannede ud i små og mellemstore virksomheder, og få dem til at flytte til yderområderne i landet.

Men i 2008 tog Region Midtjylland udfordringen op med projektet Markedsplads for Højtuddannede. SFI har fulgt tre initiativer i projektet – kontaktmæglerne, karriereværkstedet og ”Career Campus” – og følgeforskningen viser, at de har haft ganske forskellige resultater.

Fordomme og barrierer kan overvindes

En af de store barrierer er fordomme og manglende viden i såvel virksomhederne som blandt de højtuddannede. Derfor sendte regionen ”kontaktmæglere” ud i virksomhederne og oprettede et ”karriereværksted” for de studerende på Århus Universitet. Og det har virket, vurderer SFI-forsker Frederik Thuesen, en af forskerne bag undersøgelsen:

”De har haft betydelig succes med at få de studerende gjort interesserede i små og mellemstore virksomheder og få virksomhederne til at interessere sig for højtuddannet arbejdskraft. Det har medført konkrete ansøgninger og konkrete jobopslag,” siger han.

Kontaktmæglerne har blandt andet fået flere små og mellemstore virksomheder til at åbne øjnene for, at højtuddannede ikke nødvendigvis kommer ind med teori-bogen under armen og ikke kan forholde sig til praktiske problemer. Samtidig har de fået virksomhedsledere til at indse, at de faktisk kan tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft.

”Jeg var overrasket over, at vi var en attraktiv virksomhed for de højtuddannede. Jeg har aldrig set så mange kvalificerede ansøgninger på en stilling inde hos os,” forklarer en virksomhedsleder i rapporten.

Karriereværkstedet har også flyttet nogle barrierer i hovederne på de studerende fra Århus Universitet i forhold til deres forestilling om, hvad de små og mellemstore virksomheder kan tilbyde. 

”Jeg havde et klart billede af, at jeg bare skulle i et ngo-arbejde. Men nu kan jeg faktisk godt se mig selv i alle andre sammenhænge, hvor jeg også kan bruge min egen faglighed,” fortæller en studerende i rapporten.

Svært at flytte akademikere 

Til gengæld har det såkaldte Career Campus i Ringkøbing haft sværere ved at få de højtuddannede til at flytte fra de større byer til yderområderne i Vestjylland. Career Campus er et moderne kollegium, der skal tiltrække og fastholde studerende og færdiguddannede ved at tilbyde billig bolig og et lokalt netværk af virksomheder. Men det har haft svære kår, vurderer SFI-forskeren:

”Vi kan konstatere, at Career Campus ikke har indfriet forventningerne. Godt nok har det haft en fin belægningsprocent, men det har bare ikke været personer i målgruppen. Der har været meget få fx studerende fra Århus, der kom ud til Ringkøbing i fx praktik. ,” forklarer Frederik Thuesen. 

Samtidig tilføjer han dog, at det er en meget svær opgave at flytte mennesker på den måde:

”Overordnet må man sige, at det er utrolig vanskeligt at svømme mod den samfundsmæssige strøm, der går fra landet mod byerne. Og når folk først er kommet til en større provinsby eller København, så er det altså svært at få dem til at flytte den anden vej.”

Det kan godt betale sig 

Men selv om det kan være svært at få højtuddannede til at forlade studiebyen, mener SFI-forskeren at Region Midtjyllands indsats er arbejdet værd.

”Der er adskillige barrierer, der skal overvindes, for at få en højtuddannet til at flytte ud til en lille by. Og jeg mener godt, det kan betale sig, at forsøge at fjerne nogle af de barrierer. Det bliver jo ikke lettere, hvis akademikerne tror, at der slet ikke findes interessante virksomheder uden for byen. Hvis man nu finder ud af, at hov – der er faktisk nogle mennesker derude, der også er koblet op på en spændende udvikling inden for ens branche – så er det i hvert fald ikke dén barriere, der gør, at man ikke flytter ud,” pointerer Frederik Thuesen.

Fakta

publikation Projekt Markedsplads for Højtuddannede
Forfattere Lise Sand Ellerbæk, Frederik Thuesen
Emner Skole og uddannelse, Beskæftigelse, Virksomheder
Forskningsemne Beskæftigelse og arbejdsmarked

Søg på sfi.dk