SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Artikler

Sindslidende lærer om arbejdslivet i beskyttet beskæftigelse

Del

Ny rapport fra kortlægger tilbuddene i Danmark til personer med begrænset arbejdsevne. Den viser blandt andet, at flere sindslidende kommer i beskyttet beskæftigelse. Det kan være en måde at komme ud på en almindelig arbejdsplads. På det beskyttede værksted Altarp i Kolding er der fokus på at lære medarbejderne spillereglerne for at passe et arbejde. Siden stedet blev oprettet for 3 år siden, er flere medarbejder kommet videre i løntilskudsstillinger på almindelige arbejdspladser.

”Vi lægger vægt på at være en arbejdsplads, vi er ikke et behandlingstilbud. Det handler fx om at lære, at man ikke bare bliver hjemme eller går midt i en arbejdsdag, fordi der er andre fritidsorienterede ting der trækker, nøjagtig som alle andre i job.” Sådan lyder det fra Susanne Suhr Holm, der er afdelingsleder på Altarp – et beskæftigelsestilbud til sindslidende i Kolding.

SFI´s rapport ”Beskyttet beskæftigelse” kortlægger den beskyttede beskæftigelse i Danmark. 8000 personer er i dag i gang på de omkring 200 beskyttede arbejdspladser, og rapporten blandt andet, at antallet af sindslidende på disse steder er fordoblet de senere år. Det betyder, at omkring en sjettedel af de 8000 danskere, der i dag har et beskyttet arbejde er sindslidende.

Susanne Suhr Holm kan nikke genkendende til konklusionen: Der er et voksende behov i kommunen for tilbud om beskæftigelse til sindslidende.  

”Der er især mange unge sindslidende, der gerne vil have et arbejde. Men der er brug for støtte og hjælp til at finde det rigtige job og til at lære, hvilke krav der er på en arbejdsplads. Ofte er den enkelte meget utryg og uafklaret med, hvad det egentlig indebærer – og magter fx ikke altid at møde til tiden, fordi det ofte er svært at komme i gang og ud af døren om morgenen. Desværre er det mit indtryk, at kommunen ikke har ressourcer på jobcentrene til at hjælpe mennesker med tungere problemstillinger”.

Rummelighed det vigtigste

På Altarp – der er en forkortelse af Alternativ Arbejdsplads - er der hver dag 30 medarbejdere i gang. Det kan enten være i produktionen, hvor flere arbejder med at pakke varer fra forskellige virksomheder, køre truck eller samle vippedyr til legepladser. Eller det kan være i kantinen, hvor en håndfuld medarbejdere laver madplaner, køber ind og smører sandwich.

”Vi er en alternativ arbejdsplads på den måde, at vi skal have den rummelighed, der er nødvendig for sindslidende. Vi skal have forståelsen, tiden og tålmodigheden til at støtte den enkelte i at vedligeholde og udvikle ressourcer i forhold til det at gå på arbejde. Vi har ex mange gode snakke om det, at være sammen med andre og respektere hinanden og hvordan er det lige man gør det? fx er det ikke i orden at tale grimt til kolleger eller bøvse højt når man spiser frokost sammen med andre,” forklarer Susanne Suhr Holm. 

Videre til en almindelig arbejdsplads

Mange, der er i beskyttet beskæftigelse, vil gerne ud på en almindelig arbejdsplads. Ifølge SFI-rapporten er mennesker med sindslidelser den gruppe medarbejdere fra beskyttede værksteder, hvorfra der kommer flest ud på almindelige arbejdspladser.

Det er også et mål på Altarp at få folk ud i job med løntilskud – hvis de selv gerne vil, understreger Susanne Suhr Holm.

”Jeg finder oftest virksomheder, og jeg forsætter som en slags støtteperson, når medarbejderen er begyndt på arbejdspladsen. Det vil som regel sige, at jeg én gang om ugen kommer forbi for at tale om, hvordan det går. Det kan fx være, at medarbejderen ikke synes, der er nok spændende opgaver. Eller føler sig underlegen og stemplet som psykisk syg.”

Derfor tilbyder Susanne Suhl Holm også altid, at der bliver lavet netværksgrupper, så de sindslidende, der er ude på almindelige arbejdspladser, kan mødes og dele deres oplevelser med hinanden. Men erfaringen er, at det er der ingen, der vil.

”De føler, at de har haft rigeligt at gøre med andre psykisk syge! De har ikke brug for at sidde i grupper med andre syge. Og det er da også meget kendetegnende, at her på Altarp taler vi faktisk aldrig om sygdom”.

Ikke en løsning for alle

Siden Altarp blev etableret i 2005, har omkring 10 medarbejdere fået løntilskudsstillinger i almindelige virksomheder. Et par stykker af dem er holdt op igen og er vendt tilbage til de vante omgivelser.

”Nogle har måttet indse, at det var en drøm, der ikke kunne lade sig gøre. Det var slet ikke så hyggeligt som at være her på Altarp, hvor mange jo også i årenes løb er blevet venner og ser hinanden i fritiden. Jeg er meget bevidst om, at det ikke er et mål for alle at komme videre i beskæftigelse. Nogle medarbejdere skal være her hele deres liv, og det er også helt i orden,” understreger Susanne Suhr Holm.

Fakta

publikation Beskyttet beskæftigelse
Forfattere Steen Bengtsson, Nuri Cayuelas Mateu
Emner Handicap, Beskæftigelse, Inklusion, Inklusion
Forskningsemne Beskæftigelse og arbejdsmarked

Søg på sfi.dk