SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Artikler

Smukke kvinder får bedre job

Del

Den lækre pige i klassen har bedre chance for at blive læge eller direktør end skolepiger med et mere almindeligt udseende. Den flotte fyr har derimod ikke nogen fordel af sit udseende, når det gælder jagten på et prestigefyldt job. Det viser en ny undersøgelse fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd baseret på amerikanske data.

Forskning har længe dokumenteret det og misundelig sladder har altid forbandet det: Det er en fordel at se godt ud. Men har alle smukke mennesker en fordel, og på hvilke områder betyder høje kindben og fyldige læber noget? Seniorforsker på SFI, Mads Meier Jæger, har undersøgt nogle af ”gevinsterne” ved skønhed, og konklusionen er ganske klar:

”Hovedresultatet er, at skønhed betyder noget for kvinder, men ikke for mænd. Smukke kvinder får generelt jobs med mere status, de bliver gift tidligere, og de bliver gift med mænd, der har højstatus-jobs,” forklarer Jæger.

Smukke kvinder får altså mere prestigefyldte job end deres kommunefarvede medsøstre. Smukke kvinder bliver også tidligere gift, og det sker som oftest med mænd, der også har høj status på arbejdsmarkedet. Til gengæld betyder udseendet ikke noget for mænds position på arbejdsmarkedet eller om de bliver godt gift.

Jæger har undersøgt hvordan skønhed påvirker mænd og kvinder på fire områder gennem livet. De fire områder er socioøkonomisk status – dvs. hvor prestigefyldt et job, man har – ægtefællens socioøkonomiske status, ægteskab på forskellige tidspunkter i livsforløbet og helbred. Hans analyser viser, at skønhed har betydning for, hvordan kvinder klarer sig på de tre første områder, mens udseendet ikke har nogen målbar betydning for mænd. Forskeren kan desuden konkludere, at et smukt ansigt ikke betyder noget for hverken mænds eller kvinders helbred.

Mads Meier Jæger har arbejdet med oplysninger fra en amerikansk database, hvor man har fulgt en stor gruppe individer fra de var midten af 20’erne til omkring 60-årsalderen. Et panel vurderede deltagernes udseende ud fra billeder i ”high-school”-årbogen. På den baggrund har SFI-forskeren analyseret konsekvenserne af at være smuk over en længere periode. Det er første gang der forskes i gevinsterne ved skønhed over en større del af livet.

Resultaterne er udgivet i et SFI Working Paper med titlen Returns to Beauty over the Life Course (WP 02:2009). 

Fakta

publikation Returns to beauty over the life course
Forfattere Mads Meier Jæger
Emner Arbejdsmarkedet, Ligestilling
Forskningsemne Beskæftigelse og arbejdsmarked

Søg på sfi.dk