SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Nyheder

Kvote 2 øger ikke den sociale mobilitet

Del

Selvom det ofte er blevet sagt, at kvote 2-systemet bidrager til at give personer fra kortuddannede hjem en chance for at læse en videregående uddannelse, så er der intet, der tyder på, at kvote 2 har bidraget til dette. Det viser ny forskning af seniorforsker Jens Peter Thomsen offentliggjort i tidsskriftet Sociology.

Undersøgelsen fokuserer særligt på optaget til de mest efterspurgte universitetsuddannelser i årene 1996-2007, de uddannelser med meget høje karakterkrav, hvor man har håbet, at kvote 2 kunne øge bredden i de studerendes sociale profil.

Hvis kvote 2 skal have haft en effekt på den sociale bredde, skal kvote 2 have bidraget til at mindske den sociale skævhed mere effektivt end hvis alle ansøgere var blevet optaget gennem kvote 1. Der er imidlertid intet, der tyder på, at kvote 2 har bidraget til at mindske den sociale skævhed, viser undersøgelsen. På enkelte professionsrettede uddannelser, som læge- og arkitektstudiet, var der endda lidt flere studerende fra højtuddannede hjem i kvote 2 end i kvote 1.

Resultaterne peger på at der skal udvides forsigtighed og omtanke inden man ændrer optagelsessystemet. Flere optaget gennem kvote 2 er ikke en hjælp til unge fra kortuddannede hjem.

Hvis man vil hjælpe unge fra kortuddannede hjem, kan man enten styrke deres faglige niveau via indsatser i de forberedende uddannelser. Eller man kan ændre på selve optagelseskriterierne. Det kan være at etablere en særlig kvote, hvor man begunstiger unge fra mindre priviligerede hjem, som man har for eksempel gjort i udlandet.

Fakta

publikation Test-Based Admission to Selective Universities:
Forfattere Jens-Peter Thomsen
Emner Skole og uddannelse, Social arv, Ungdomsuddannelse
Forskningsemne Skole og uddannelse
Kontaktperson

Jens-Peter Thomsen

Seniorforsker
DIREKTE 33 48 08 35 E-MAIL jpt@vive.dk

Søg på sfi.dk