SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Presse

Au pair-ordningen fungerer ikke efter hensigten

Del

Kulturel udveksling er langtfra den vigtigste drivkraft for au pairer og deres danske værtsfamilier, selvom det oprindeligt var formålet med ordningen. I dag er der stor forskel på, hvordan de enkelte au pair-ophold fungerer i praksis.

Det er godt 40 år siden, at Danmark indførte au pair-ordningen. Her kan danske børnefamilier have en ung udlænding boende i op til to år, som mod kost, logi og lommepenge kan hjælpe til i huset i op til 30 timer om ugen.

I en ny rapport undersøger SFI, hvordan ordningen i dag fungerer i praksis for au pairer og værtsfamilier. Undersøgelsen er bestilt af Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet.

Penge og praktisk hjælp

For de fleste au pairer handler opholdet først og fremmest om muligheden for at tjene penge, ofte for at støtte familien i hjemlandet. Størstedelen af au pairer i Danmark kommer fra Fillippinerne, mens den næststørste gruppe er fra Ukraine.

Værtsfamilierne fortæller på deres side, at de har brug for praktisk hjælp i en presset hverdag. De har oftere lederjob eller er selvstændige, har typisk lange uddannelser og en høj indkomst, og godt fire af fem familier med au pair bor i hus. En tredjedel af de familier, der fik ny au pair i 2011, bor i Gentofte eller Rudersdal Kommune.

Indbygget paradoks

I praksis kan forholdet mellem au pair og værtsfamilie udvikle sig meget forskelligt: Nogen får et varmt og familiært forhold, mens andre oplever konflikter, fordi de har forskellige forventninger til fx samvær eller arbejdsmængde. Sker det sidste, føler mange au pairer sig sårbare og undlader fx at anmelde det, hvis værtsfamilien overtræder ordningens regler.

”Der er et indbygget paradoks i au pair-ordningen”, fortæller seniorforsker Anika Liversage, der er medforfatter til rapporten. ”Der er lagt op til et ligeværdigt forhold mellem parterne, men den ene part bor i den andens hjem og kan kun være i Danmark, så længe ordningen kører, og det giver en fundamental ulighed.”

Fakta

publikation Den danske au pair-ordning
Forfattere Anika Liversage, Rebekka Bille, Vibeke Jakobsen
Emner Arbejdsmarkedet, Etniske minoriteter, Migration, Migration
Forskningsemne Beskæftigelse og arbejdsmarked

Søg på sfi.dk