Landsbyggefonden har i perioden 2006-2010 uddelt ca. 2,2 mia. kr. til boligsociale indsatser og huslejenedsættelser i udsatte boligområder over hele landet. I alt 162 boligsociale helhedsplaner er igangsat, og 114 boligafdelinger har fået huslejestøtte.
En midtvejsevaluering fra SFI og Rambøll viser, at projekterne har haft en positiv betydning for beboernes tryghed og trivsel, men foreløbig mindre betydning for deres jobsituation og helbred.
Tæt samarbejde er nødvendigt
Forskerne har bedt projektmedarbejderne i de boligsociale indsatser vurdere, hvilken virkning projekterne har haft. Her peger flest på, at der er kommet mere socialt liv i områderne, bedre trivsel, mindre kriminalitet og bedre vilkår for udsatte børn og unge.
Langt færre mener, at projekterne har gjort en forskel for beboernes jobsituation. Her peger evalueringen på, at projekter med fokus på beskæftigelse kræver et tæt samarbejde mellem kommune og boligorganisation – et samarbejde der ofte kan være svært at få til at fungere godt. Og selv med et godt og veletableret samarbejde er man stadig underlagt den generelle situation på arbejdsmarkedet.
Nye, ressourcestærke tilflyttere
Ved hjælp af registerdata har forskerne også undersøgt projekternes effekt på bl.a. beboernes beskæftigelse og indkomst. Denne del af undersøgelsen viser, at beboersammensætningen i boligområderne har ændret sig i projektperioden: Nye, ressourcestærke folk er flyttet til, og andelen af beskæftigede i områderne er dermed steget. Undersøgelsen peger på, at det især skyldes huslejestøtten.