SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Presse

Færre spiller om penge, lidt flere har spilleproblemer

Del

Færre danskere spiller i dag om penge, end før spilleloven i 2012 blev liberaliseret. Til gengæld er der flere danskere, der er i risiko for at komme i problemer pga. pengespil. Det viser en ny undersøgelse fra SFI, der beskriver udviklingen i pengespil i Danmark fra 2005 til 2016.

Mulighederne for at spille om penge har udviklet sig kraftigt i de seneste år. Siden spilleloven i 2012 blev liberaliseret er store internationale spillefirmaer kommet ind på det danske marked, og udbredelsen af onlinespil betyder, at man ikke længere nødvendigvis skal ned i kiosken med sin Lotto-kupon.

Men selv om mulighederne er flere, så er der faktisk færre danskere, der spiller om penge. Det viser SFI-rapporten Pengespil og spilleproblemer i Danmark 2005-2016. Hvor det i 2005 var 76 % af befolkningen, der havde spillet inden for det sidste år, så var tallet i 2016 kun 63 %.

Flere i fare for at miste kontrollen

Til gengæld viser rapporten også, at flere i dag er i fare for at miste kontrollen over deres spilletrang. Antallet af spillere, der enten har problemer eller er i risiko for at få det, er steget fra omkring 98.000 personer i 2005 til omkring 125.000 personer i 2016. De er langt fra alle ludomaner, men har en spilleadfærd som kan udvikle sig til at blive problematisk.

Antallet af faktiske ludomaner, dvs. mennesker, der har et reelt spillemisbrug, er svært at fastsætte helt præcist, men forskernes vurdering er, at der i dag er omkring 10.000 ludomaner i Danmark.

Yngre mænd i fokus

Det er især yngre mænd, der er i fare for, at spillet tager overhånd. Undersøgelsen viser samtidig, at selvom personer med spilleproblemer ofte spiller flere forskellige typer spil, så er det især væddemål og sportsspil, der tiltrækker dem. Desuden spiller de som regel både online og med kupon og kuglepen.

Problemerne falder i Norge og Sverige

Mens antallet af personer med spilleproblemer i Danmark altså er steget siden 2005, så er udviklingen gået i den modsatte retning i Sverige og Norge:

”Når vi sammenligner med Norge og Sverige, så havde vi i Danmark lidt færre spilleproblemer i 2005. Men andelen af personer med spilleproblemer er i de senere år faldet i både Norge og Sverige, så niveauet nærmer sig hinanden,” konstaterer seniorforsker Torben Fridberg, der er leder af undersøgelsen.

Undersøgelsen er finansieret af Skatteministeriet.

Fakta

publikation Pengespil og spilleproblemer i Danmark 2005-2016
Forfattere Torben Fridberg, Jesper Fels Birkelund
Emner Udsatte grupper, Misbrugere
Forskningsemne Udsatte grupper
Kontaktperson

Torben Fridberg

Seniorforsker
DIREKTE 33 48 08 47 E-MAIL tf@vive.dk

Søg på sfi.dk