SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Presse

Færre unge spiller om penge

Del

Selv om tilbuddene om at spille sig til den store gevinst er blevet mange flere de senere år, så spiller færre unge i dag om penge. Der er heller ikke flere unge, der er i fare for at miste kontrollen over spilletrangen, viser ny SFI-undersøgelse.

Siden spillemarkedet blev liberaliseret i 2012, har mulighederne for at spille om penge udviklet sig kraftigt. Der er kommet flere udbydere på markedet, flere reklamer og mulighederne for online-spil betyder, at man ikke længere behøver at sætte krydser på en kupon i kiosken, for at være med i legen. I 2011 brugte danskerne 6,5 mia. kr. (fratrukket gevinster) på pengespil; i 2105 var tallet steget til 8,4 mia. kr.

Men det større udbud har ikke betydet, at flere danske unge spiller pengespil. Faktisk er der i dag færre 12-17-årige der spiller om penge end i 2007. Det viser en ny SFI-rapport, som analyserer udviklingen i unges spilleadfærd. Udviklingen blandt de unge følger således spilleadfærden blandt voksne, som SFI beskrev i en undersøgelse fra august 2016.

Risikabel spilleadfærd uændret

Forskerne bag undersøgelsen kan også konstatere, at andelen af unge der er i fare for at miste kontrollen over deres spilletrang er uændret efter liberaliseringen. Ca. 1,5 procent af de unge har i 2016 haft risikabel eller problematisk spilleadfærd inden for det seneste år. Omfanget af unge med en risikabel spilleadfærd er på samme niveau som i 2007.

”Unges risikable spilleadfærd kan udvikle sig til at blive problematisk. Men vi kan også se, at fire ud af fem af de unge, der tilbage i 2007 havde en risikabel spilleadfærd, ikke har det i 2016,” pointerer Torben Fridberg, der er leder af undersøgelsen.

Han forklarer, at de unge med risikoadfærd især er drenge i de ældre aldersgrupper, der primært spiller væddemål og sportsspil som fx Oddset og online-betting, herunder live-betting. De fleste 12-17-årige med en risikabel spilleadfærd spiller en del af deres pengespil online, og mange live-better og spiller via mobiltelefonen.

Familiehygge med skrabelodder

Undersøgelsen viser endvidere, at den mest udbredte begrundelse for at spille om penge er, at det er noget hyggeligt at lave med familie og venner, men mulighed for gevinst og generel underholdning er også udbredte grunde.

Undersøgelsen er finansieret af Skatteministeriet.

Fakta

publikation Pengespil blandt unge i Danmark 2007-2016
Forfattere Torben Fridberg, Jesper Fels Birkelund
Emner Børn og unge, Udsatte børn og unge
Forskningsemne Børn, unge og familie
Kontaktpersoner

Torben Fridberg

Seniorforsker
Telefon 33 48 08 47 E-mail tf@vive.dk

Søg på sfi.dk