SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Presse

Fleksibilitet vigtigt for store delebørn

Del

Deleordning, hvor barnet bor lige meget hos mor og far, fungerer godt for de 11- og 15-årige børn, hvis forældrene samarbejder, og der bliver lyttet til børnenes ønsker – ikke mindst om fleksibilitet i hverdagen. Det viser SFI-rapporten ”Delebørn i tal”.

De formelle rammer om børn i deleordninger som samværsregler og forældremyndighed har ikke den store indflydelse på, om børn i 11- og 15-års alderen trives. Det handler først og fremmest om et godt samarbejde mellem forældrene, og om at samværet er fleksibelt indrettet, hvor der bliver lyttet til børnenes behov. Er disse ting opfyldt, kan deleordninger fungere godt for de større skilsmissebørn.

Det viser data fra SFI’s Børneforløbsundersøgelse, hvor man følger 6000 børn født i 1995, og som indeholder meget omfattende og præcise informationer om skilsmissebørns hverdag. I den nye rapport er der blevet sat fokus på vilkårene for delebørn, når de har rundet 11 og 15 år.

Mange prøver deleordning

Undersøgelsen viser også, at hvert femte barn har erfaring med deleordninger. Den største andel af børn med deleordning er blandt de 11-årige. Frem til 15-årsalderen halveres andelen af børn, der bor lige meget hos begge forældre.

”Det siger noget om, at det kan være svært at få deleordning til at passe ind i teenage-alderen generelt. De unge orker ikke rigtig mere – det bliver vigtigere at være i nærheden af vennekredsen og gå til fester,” siger seniorforsker Mai Heide Ottosen.

Samværsordning ændres ofte

Hun understreger, at det også tyder på en lydhørhed fra forældrenes side i forhold til, at barnets behov for samvær kan skifte i takt med, at det bliver ældre.
Undersøgelsen viser generelt, at langt de fleste skilsmissebørn har erfaringer med, at deres samværsordning bliver ændret i løbet af opvæksten. Det er Egmont Fonden, der har finansieret undersøgelsen.

Fakta

publikation Delebørn i tal
Forfattere Mai Heide Ottosen, Sofie Mathilde Hansen Stage
Emner Børn og unge, Familie, Skilsmisse
Forskningsemne Børn, unge og familie

Søg på sfi.dk