SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Presse

Flere hjemløse borgere i Københavns forstæder

Del

Antallet af hjemløse borgere i de københavnske omegnskommuner er steget kraftigt de sidste år. Samtidig fortsætter den generelle stigning i hjemløsheden i Danmark. Der kommer især flere unge blandt de hjemløse.

Antallet af hjemløse borgere i kommunerne omkring København er næsten fordoblet siden 2009; fra 701 til 1.341 personer i 2013. Kommunerne rundt om København står for hovedparten af den stigning i antallet af hjemløse borgere i Danmark, der har gjort sig gældende i de seneste år.

SFI’s seneste kortlægning af hjemløshed viser, at der er 5820 hjemløse i Danmark. Ved tællingen i 2009 fandt forskerne 4.998 hjemløse, mens tallet i 2011 var 5.290.

Voksende problem i københavnske forstæder

En væsentlig årsag til stigningen i hjemløsheden i Københavns omegn er boligmanglen i hovedstadsområdet. Og så har man ikke rigtig været opmærksom på det område tidligere, forklarer SFI-forsker Lars Benjaminsen, der står bag kortlægningen:

”Omegnskommunerne er en blind plet på radaren. Mange tænker, at hjemløse kun er inde i København, og derfor er indsatserne rundt om hovedstaden ikke så stærke. Og der er lange ventelister til almene boliger her,” siger han.

Flere unge hjemløse

Kortlægningen viser også, at antallet af hjemløse unge mellem 18 og 24 år fortsætter med at stige. Tallet er næsten fordoblet siden 2009; fra 633 til 1.138 personer i 2013. Stigningen er også her mest markant i de københavnske forstæder.

Behov for styrket indsats

Kun 1/3 af de hjemløse borgere har en støttekontaktperson, bostøtte e.l., hvilket ellers er en central del af hjemløsestrategien.

”Støttepersonen kan skabe sammenhæng i den kaotiske hverdag, nogle hjemløse mennesker har. Så her er virkelig behov for en styrket indsats,” siger Lars Benjaminsen.

Undersøgelsen er bestilt af Social- og integrationsministeriet.

Fakta

publikation Hjemløshed i Danmark 2013
Forfattere Lars Benjaminsen, Heidi Hesselberg Lauritzen
Emner Boligsociale område, Udsatte grupper, Boligforhold, Hjemløshed, Boligsociale indsatser, Udsatte børn og unge, Udsatte børn og unge
Forskningsemne Udsatte grupper

Søg på sfi.dk