SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Presse

Hjemløse vil gerne have et hjem

Del

Ni ud af ti hjemløse, der har midlertidigt ophold på et herberg, vil gerne flytte i egen bolig, viser ny undersøgelse fra SFI. Men tidligere erfaringer viser, at den nødvendige sociale støtte ikke altid følger med, og hver tredje har ikke kontakt til en sagsbehandler under opholdet. Forholdene på herbergerne er langt de fleste dog tilfredse med.

Langt de fleste, der bor på herberger (§ 110-boform), er tilfredse med forholdene og relationen til personalet. Men de ser herberget som en midlertidig løsning i en akut situation og vil gerne flytte i egen bolig. ”Så en romantisk forestilling om, at mange hjemløse værdsætter en tilværelse uden eget hjem, skyder i hvert fald ved siden af,” siger forsker Lars Benjaminsen, der har lavet undersøgelsen. 


Stor tilfredshed med herberg

Selvom mange gerne vil flytte i egen bolig, så er 86 procent tilfredse med opholdet på herberget. Særlig forholdet til personalet er med til at gøre brugerne tilfredse, viser undersøgelsen. Flere peger dog på, at de kan savne indhold i hverdagen under opholdet på herberget. ”Et større fokus på meningsfulde aktiviteter kan være med til at give mening og indhold i en ellers vanskelig situation,” mener Lars Benjaminsen. 


Ingen støtte i egen bolig

Undersøgelsen viser også, at mange ikke fik den nødvendige støtte, sidst de boede i egen bolig. ”Vi ved, at det er alfa og omega, at de får den nødvendige sociale støtte, hvis de skal lykkes med tilværelsen i egen bolig. Her er der rum for forbedringer,” vurderer Lars Benjaminsen. ”Det er ikke nok at fokusere på, om de vil i egen bolig. Det er mindst lige så vigtigt at have fokus på, om forudsætningerne for, at det kan lade sig gøre, er til stede.”

 

Mangler kontakt til en sagsbehandler

Hver tredje hjemløse på herberg har ikke kontakt til en sagsbehandler fra kommunen under opholdet. Det er en udfordring, man bør kigge nærmere på, mener Lars Benjaminsen: ”Det er jo blandt andet denne kontakt, der skal bringe en løsning på vej.”

Se interview med forsker Lars Benjaminsen, der har ledet undersøgelsen
Fakta

publikation Livet på hjemløseboformer
Forfattere Lars Benjaminsen, Theresa Dyrvig, Torben Gliese
Emner Udsatte grupper, Hjemløshed
Forskningsemne Udsatte grupper

Søg på sfi.dk