SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Presse

Kun hver fjerde med psykisk lidelse er i arbejde

Del

Danskere med psykiske lidelser er blandt de grupper med handicap, der er mindst på arbejdsmarkedet, viser en ny SFI-rapport: Kun hver fjerde med en psykisk lidelse er i arbejde. Samtidig er folk på arbejdsmarkedet generelt blevet mere imødekommende overfor psykisk sårbare kolleger.

SFI har siden 2002 fulgt udviklingen i beskæftigelsen for danskere med et handicap eller længerevarende helbredsproblem. Denne femte rapport i rækken viser, at der fortsat er store udfordringer, når det gælder handicappede på arbejdsmarkedet: Mens 77 pct. af 16-64-årige danskere uden handicap var i arbejde i 2014, gjaldt det kun 43 pct. af danskere i samme aldersgruppe, som har et handicap eller længerevarende helbredsproblem.

Svære vilkår

Blandt personer med en psykisk lidelse var kun hver fjerde i arbejde i 2014, viser rapporten. Og hvor beskæftigede med handicap generelt arbejder 30 timer om ugen i gennemsnit, er tallet for beskæftigede med en psykisk lidelse 23 timer om ugen. Det kan skyldes, at gruppen med psykiske lidelser ofte har dårligere helbred end de øvrige grupper med handicap. Gruppen vurderer oftere, at de har et større handicap og en lav arbejdsevne, viser tallene.

Større imødekommenhed

Samtidig viser rapporten, at folk på arbejdsmarkedet bliver stadig mere imødekommende overfor at have kolleger med psykiske lidelser. I 2005 udtrykte to ud af tre betænkeligheder ved at have en kollega, som har store store humørsvingninger og fx er maniodepressiv – det samme gjaldt kun knap halvdelen af de adspurgte i 2014. For mindre alvorlige lidelser som stress eller depression er betænkeligheden endnu mindre, viser en tidligere SFI-undersøgelse. ”Den ændrede holdning kan måske betyde, at det fremover vil blive lettere at ansætte flere medarbejdere med psykiske lidelser i virksomhederne”, siger seniorforsker Jan Høgelund. ”Samtidig kan vi se, at denne gruppe ofte er ansat på særlige vilkår, fx i fleksjob, og meget tyder på, at der er brug for flere job, hvor der tages individuelle hensyn, hvis man skal sikre øget inklusion af psykisk sårbare på arbejdsmarkedet.” 

Fakta

publikation Handicap og beskæftigelse: Udviklingen mellem 2002 og 2014
Forfattere Jan Høgelund, Malene Rode Larsen
Emner Arbejdsmarkedet, Handicap, Helbred, Eksklusion, Sygefravær, Fleksjob, Beskæftigelse, Sygefravær
Forskningsemne Beskæftigelse og arbejdsmarked

Søg på sfi.dk