SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Presse

Kvindeliv på byggepladsen

Del

En kvinde med en fukssvans eller murerske i hånden er et særsyn på danske byggepladser. Det kan blandt andet skyldes, at nogle lærepladser afviser kvinder alene på grund af deres køn. Men hvis kvinderne finder sig tilpas i den mandsdominerede byggebranche, kan de få et godt arbejdsliv og påvirke arbejdspladsen positivt. Det viser en ny undersøgelse fra SFI.

Det er ikke nogen stor nyhed, at der arbejder utrolig få kvinder på de danske byggepladser. Men hvordan er det at være den eneste kvinde i en mandeverden? Ny forskning fra SFI giver et indblik, hvordan det er at være kvindelig murer, tømrer eller snedker.

Afvist på lærepladser

De første skridt mod et svendebrev kan være svære. Flere kvinder i undersøgelsen fortæller, at de er blevet afvist på lærepladser alene på grund af deres køn. Forklaringen på afvisningerne spænder fra ”vi skal satan’eme ikke have kællinger ind” til ”vi har ikke noget ekstra toilet”. Problemer med at finde læreplads betyder, at mange kvinder dropper ud af uddannelserne.

”En Ole med bryster”

De få kvinder, der får en uddannelse og et job, har ifølge undersøgelsen kun én mulighed for at klare sig på de mandsdominerede arbejdspladser. Det er at indordne sig. Det kan være hårdt både at skulle repræsentere sit køn og samtidig være en af gutterne, men dem der klarer det, har ofte spændende arbejdsliv.

En af de 30 kvinder i undersøgelsen fortæller, at det største kompliment hun har fået af en kollega, er, at hun var ”en Ole med bryster”.

Modvirker Tarzan-syndrom

Undersøgelsen viser også, at en kvinde på byggepladsen kan være med til at forbedre arbejdsmiljøet. Det kan være lettere for en kvinde at bede om hjælp eller bruge en maskine til fx tunge løft. Dermed bliver det også mere legitimt for de mandlige medarbejdere at passe lidt mere på helbredet og det kan modvirke det, man i byggebranchen kalder ”Tarzan-syndromet”.

Undersøgelsen er bestilt og finansieret af fagforbundet 3F.

Fakta

publikation Kvinder i byggefag.
Forfattere Anika Liversage, Louise Leelo Knudsen
Emner Arbejdsmarkedet, Ligestilling
Forskningsemne Beskæftigelse og arbejdsmarked

Søg på sfi.dk