SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Presse

Stor forskel på, hvem der udskyder skolestart

Del

Langt de fleste piger holder sig til reglen om, at de skal starte i skole det år, de fylder 6 år. Men det er ikke altid en fordel, viser SFI-undersøgelse.

I Danmark er det muligt at afvige fra reglen om, at børn skal starte i skolen det år, de fylder 6 år. Det udnytter 10-15 procent af en årgang og starter et år senere, viser en analyse baseret på børn født i 2003 og 2004. Der er dog stor forskel på, hvem der starter hvornår.

”Blandt drengene, der er født i de sidste måneder af året, har hver anden en forsinket skolestart. Blandt pigerne er det kun 1 ud af 4,” siger forsker og projektleder Hans Henrik Sievertsen.

Klarer sig dårligere i test

Og det kan give problemer for de piger, der viser sig ikke at være skoleklar. Undersøgelsen viser, at børn, der er født i januar og dermed næsten er et år ældre ved skolestart end de børn, der er født i december, klarer sig bedre.

”De børn, der er ældre ved skolestart, fordi de er født i starten af året, klarer sig signifikant bedre i de nationale test i de mindste klassetrin, og de udviser også færre hyperaktivitetsproblemer ved 7- og 11-års alderen end dem, der er født i slutningen af året,” siger Hans Henrik Sievertsen.

Samme mønster som med pigerne kan ses hos børn af indvandrere fra ikke-vestlige lande, hvoraf en markant mindre andel udskyder skolestart.

Forskelle udjævner sig

Effekten af en senere skolestart på skolepræstationerne forsvinder dog i løbet af de ældste klassetrin i grundskolen.

En gennemgang af internationale forskningsresultater viser også, at der er meget små eller ikke eksisterende effekter på senere uddannelser og livstidsindkomst.

Fakta

publikation En god start
Forfattere Hans Henrik Sievertsen
Emner Skole og uddannelse, Kompetencer, Skolegang
Forskningsemne Skole og uddannelse

Søg på sfi.dk