SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Presse

Tendenser til forandring i danskernes frivillighed

Del

Flere laver i dag frivilligt arbejde uden at være medlem af den forening, de arbejder frivilligt for. En anden tendens viser, at færre yngre engagerer sig i frivilligt arbejde. Det viser en ny undersøgelse fra SFI og Aalborg Universitet, der kortlægger frivilligheden i Danmark anno 2012.

Danmark har en lang tradition for frivilligt arbejde, og ca. hver tredje dansker er frivillig. Yderligere en tredjedel af danskerne har tidligere været engageret i frivilligt arbejde. De frivillige aktiviteter, som den enkelte bliver engageret i, hænger i stor udstrækning sammen med, hvilken fase i livet man er i. 

”De travle aldersgrupper fra 36-45 år ligger i top, når det gælder om at involvere sig i frivilligt arbejde. Det sker som regel i forbindelse med egne interesser og aktiviteter, men også i høj grad gennem børnenes aktiviteter,” forklarer Torben Fridberg, seniorforsker på SFI.


Færre yngre og flere ældre frivillige 

Undersøgelsen viser, at der er en tendens til, at der er færre yngre og flere ældre frivillige. ”Tendensen kan skyldes, at der fra generation til generation kan være forskel på, hvad der er normer for i forhold til frivilligt arbejde,” vurderer Torben Fridberg.


Færre frivillige indenfor foreningsarbejdet

Undersøgelsen viser også, at der er færre frivillige, som er medlem af en organisation og flere der, engagerer sig uden at være medlem af den forening eller organisation, som de arbejder frivilligt for. 

”Selv om langt det meste frivillige arbejde sker i tilknytning til foreninger, så er der en tendens til, at den frivillige indsats bliver mere aktivitetsbaseret og mindre knyttet til langvarige medlemsskaber af foreninger,” siger Lars Skov Henriksen, professor på Aalborg Universitet.

Rapporten viser også:

  • Særskilt undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere

  • Flest frivillige i sportsklubberne

  • Flest frivillige blandt de travle årgange

  • Stigning af frivillige i hovedstaden – fald i provinsen

  • Sammenhængen mellem uddannelse og frivilligt arbejde er blevet større

 

Fakta

publikation Udviklingen i frivilligt arbejde 2004-2012
Forfattere Torben Fridberg, Lars Skov Henroksen

Søg på sfi.dk