SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Social Forskning 2011:3

Del

Download Social Forskning 2011:3

INDHOLD:

”Guuuud, er du murer?!”

Der er ikke mange kvinder på de danske byggepladser. Tonen er hård og maskulin, og mange tror ikke, at kvinder kan klare det fysiske arbejde. Men hvorfor vælger nogle få kvinder alligevel at blive fx tømrer, murer eller isolatør? SFI’s forskere har interviewet 30 kvinder med byggefaglig baggrund.
Af Mads Andersen Høg

Ny undersøgelse om kvinder og lavtløn

Jo flere kvinder, der er i et fag i forhold til mænd, desto lavere er lønnen for både mænd og kvinder i faget. Det viser en ny rapport fra SFI, der bygger videre på Lønkommissionens arbejde.
Af Ulla Haahr

Kan skilsmisseforældre tvinges til at samarbejde?

Mange forældre, der har fået dom til fælles forældremyndighed, kan ikke finde ud af at samarbejde. Det viser den første evaluering af forældreansvarsloven, som SFI har lavet for Familiestyrelsen. Rapporten er en væsentlig del af lovens evaluering, som politikerne går i gang med til efteråret.
Af 
Ulla Haahr

Forskning tæt på praksis – det kan godt lade sig gøre!

Kronik af forsker Cecilie K. Moesby-Jensen og forsker Helle Schjellerup Nielsen, Institut for Socialt Arbejde, Professionshøjskolen Metropol

CSSR – ny indgang til data om danskerne

Først i september åbnede SFI de virtuelle døre til et nyt center. Navnet er CSSR, og her kan forskere fra hele verden få adgang til store danske befolkningsundersøgelser og udvalgte baggrundsoplysninger om deltagerne. Den kombination er unik på verdensplan og skulle gerne hjælpe nye, spændende forskningsprojekter på vej, fortæller centerleder Mette Gørtz.
Af Trine Jørgensen

Snyderi og fejl i de sociale kasser

Når folk lyver og fusker for at få sygedagpenge eller forældrebidrag, skaber det ofte stor forargelse i den offentlige debat. Men når man undersøger socialt bedrageri, er det også nødvendigt at se på fejl fra borgere og myndigheder, påpeger Mikkel Bo Madsen. Han har netop har lavet en undersøgelse af den internationale forskning om socialt bedrageri.
Af Mads Andersen Høg

Attraktive arbejdspladser får ældre til at blive i jobbet

Hvad skal der til for at få den 60-årige lærerinde til at blive lidt længere ved tavlen? Hvad kan motivere den 59-årige sundhedsassistent til at fortsætte et par år endnu? Og hvorfor er den 68-årige lektor ikke gået på pension endnu? SFI-forskere har spurgt over 5000 ældre mellem 55 og 70 år om deres sidste år på arbejdsmarkedet.
Af Mads Andersen Høg

Den danske Jens er en god knægt m/k

Normale, velbegavede og uden lig i lasten. Det er det udramatiske portræt, en ny SFI-rapport tegner af de soldater, der siden starten af 90’erne er blevet sendt på internationale missioner for Danmark. Resultatet glæder militærpsykolog Mette Bertelsen – men det overrasker hende ikke.
Af Trine Jørgensen

En PISA i voksenudgave

Til efteråret får ca. 8300 danskere besøg af en interviewer fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. De skal deltage i PIAAC, en ny stor OECD-undersøgelse af befolkningens kompetencer i 25 lande. Hvis de altså vil – for det er ikke nemt at få danskerne til at åbne døren i forskningens tjeneste.
Af Trine Jørgensen

Søg på sfi.dk