SFI og KORA er fusioneret. Vores nye navn er
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Se mere på vive.dk

Lønåbenhed og ligeløn
Hent udgivelsen (865 KB)
Del
Notat

Lønåbenhed og ligeløn

Initiativer til fremme af lønåbenhed i Storbritannien, Island og Tyskland

Del
Vores europæiske naboer har i 2017 gennemført initiativer, der skal fremme åbenhed omkring kvinders og mænds løn. Storbritannien har indført pligt til lønrapportering, Island har indført et ligelønscertifikat, mens Tyskland har indført individuel informationsret. Det viser denne undersøgelse.

Baggrund:
Alle lande i EU skal sørge for at gennemføre princippet om lige løn til mænd og kvinder. Som en del af det arbejde skal landene arbejde for mere gennemsigtighed omkring løn. 38 danske fagforbund ønsker at starte en diskussion af, om større lønåbenhed kan være vejen til ligeløn i Danmark. De har derfor bedt VIVE undersøge, hvilke initiativer omkring lønåbenhed, som Storbritannien, Island og Tyskland har indført.

Resultater:
Det er endnu ikke viden om, hvorvidt indsatserne har haft en effekt i Storbritannien og Tyskland. Men i Island tyder et pilotstudie på, at deres ligelønscertificering har den ønskede effekt: Først og fremmest er det en fordel for arbejdspladsen at have et mere gennemsigtigt lønsystem. Det gør arbejdsgiverne opmærksomme på, om der foregår diskrimination mellem kønnene, og om der er en unfair fastsættelse af lønnen. De bliver også mere bevidste om, hvilke faldgruber der er omkring fastsættelsen af løn.

Metode: Den indsamlede viden er baseret på studier af lovgivning og anden litteratur om de gennemførte initiativer samt på interview med eksperter på området i de tre lande.

 

Download faktaark om lønåbenhed i Storbritannien, på Island og i Tyskland

Forfattere Mona Larsen, SFI
Asta Prescott, SFI
Udgivelsesdato 08.03.2018
Sprog Dansk
Sidetal 25
Publikationsnr.
Kontaktperson

Mona Larsen

Kontaktperson
DIREKTE 33 48 08 75 E-MAIL ml@vive.dk
Forskningsemne

Denne publikation hører under Beskæftigelse og arbejdsmarked
emneord: Ligestilling

Søg på sfi.dk